Gevoel van Leegte; spel tussen het innerlijke ik en de psyche.
maart 11, 2020 | Gevoel van leegte, Zoom Psychologie | Geen reacties
Universeel
Iedereen heeft weleens last van een gevoel van leegte. Een gevoel dat er iets mist of ontbreekt. Dat zijn de momenten dat je goed naar jezelf behoort te luisteren, naar je innerlijke gevoel. Dat zijn juist de momenten dat jouw innerlijke ik, jou iets probeert te vertellen. Neem hier de tijd voor en probeer het te achterhalen; wat is er aan de hand en waar komt het vandaan.
Als het af en toe de kop opsteekt, niets mis mee, hebben wij allemaal weleens last van.
Structureel
Het wordt een ander verhaal als je structureel een gevoel van leegte ervaart. Ongeacht wat je ook onderneemt dat het gevoel van leegte niet weggaat. Naast een gevoel van leegte ook een vorm van eenzaamheid dan wel heimwee, maar onbekend waarom en waarnaar. Het onrustig voelen of angstig voelen. Het kan verschillende vormen aannemen. De kern is dat je een leegte voelt. Diep van binnen voel je dat er iets ontbreekt.
Regelmatig komt het voor dat een individu zich hier niet bewust van is. Dat men op het moment dat de ‘leegte’ wordt gevoeld zich onrustig voelt en vanuit de onrust verschillende activiteiten onderneemt om het dus eigenlijk niet meer te voelen. De vraag is in hoeverre jij je hier bewust van bent? Hoe bewust ben jij van de activiteiten die je onderneemt alleen om de leegte niet te voelen?
Invulling leegte
Deze leegte kan op verschillende manieren (activiteiten) gevuld worden, bijvoorbeeld; werk, klussen, netflixen, alcohol, drugs, uitgaan, relaties of anders gewoonweg het continu ondernemen van activiteiten om maar ‘bezig’ te blijven en niet te voelen. Herken je dit? Het is natuurlijk helemaal prima om in het leven activiteiten te ondernemen, echter wordt het een ander verhaal en daarmee een vlucht als de reden van deze activiteiten voortkomt uit een gevoel van leegte. Een andere variant van invulling is het continu bekritiseren van anderen en daarmee oordelen over anderen.
Ontstaansoorzaken
Individuen die onvoldoende affectie hebben verkregen van de opvoeder(s) kunnen een groot gevoel van leegte ervaren. De leegte heeft vooral betrekking op het ontbreken van de affectie en wordt er (onbewust) geprobeerd om middels activiteiten deze leegte op te vullen. Individuen die onvoldoende de adolescentiefase (pubertijd) hebben doorlopen kunnen eveneens last hebben van een gevoel van leegte. Hiermee wordt vooral bedoelt dat de identiteit onvoldoende is gevormd en er onvoldoende fundament is waar men op kan terugvallen. Of anders het fungeren als verlengstuk van je opvoeder(s) waarbij niet jij, maar de behoeften van je opvoeder(s) altijd centraal hebben gestaan. Ook dan ontwikkel je een onvoldoende ‘ik’ om op terug te vallen.
Het is ook mogelijk dat je jarenlang in een destructieve relatie (relatie, werk, vrienden) hebt gezeten waarna je door aanpassing jezelf bent kwijtgeraakt. Of anders als je onvoldoende assertief bent waardoor je keer op keer, voor het plezieren van de ander, over je eigen emotionele grenzen bent gegaan. Let wel; deze varianten hebben vaak ook te maken met de opgedane ervaringen tijdens de kind- en jeugdjaren.
Innerlijke ik
Er zijn dus verschillende oorzaken mogelijk voor het verkrijgen van een gevoel van leegte. Feitelijk zegt jouw innerlijke ‘ik’; je luistert nooit naar mij en houdt geen rekening met mij waarna jouw ‘ik’ zich uit bescherming terugtrekt. Jouw psyché probeert dit te coveren door jou continu activiteiten te laten ondernemen en daarmee dus te overleven. Je hebt dus, bij het ervaren van een gevoel van leegte een overlevingsstrategie ontwikkelt. Dit doet jouw psyché automatisch puur om jou van jezelf te beschermen.
Spel van psyche
Indien je lang doorgaat met deze overlevingsstrategieën (activiteiten) is de kans aanzienlijk groot dat je uiteindelijk in een depressie terecht komt. Derhalve is het belangrijk om je bewust te worden van je gevoel van leegte en je vooral af te vragen waar het vandaan komt? Ook is het van belang dat indien je een gevoel van leegte voelt, je bij het ondernemen van de activiteiten jezelf ook afvraagt of dit een vlucht is of gewoonweg omdat je het leuk vindt.
Let wel, je psyche speelt spelletjes met jou, want die wil niets anders dan dat jij overleefd en kan jou op het verkeerde been zetten; dat je dus een activiteit onderneemt en denkt dat je dat leuk vindt. Je merkt dit indien je bij het ondernemen van een activiteit alsnog de onrust en daarmee het gevoel van leegte voelt. Deze is en blijft actief soms op voorgrond, maar vaak sluimerend op de achtergrond waarna het duidelijk de kop opsteekt na de activiteit. Als je dit ervaart, dan heeft jouw psyche een spel met je gespeeld. Klinkt vreemd, maar zo werkt het wel. Jouw psyche zal er alles aan doen om jou te beschermen. Als jij dus een leegte ervaart gaat je psyche aan de slag; overleven. Uiteraard is het goed dat dit gebeurt, echter niet als jouw psyche standaard op ‘overleving’ staat.
Verhelpen
Mocht jij een gevoel van leegte ervaren dan is het belangrijkste advies dat je juist helemaal niets onderneemt als je dit gevoel ervaart. Belangrijk is dat je dit gevoel gewoonweg toelaat. Dat kan angstig zijn en vaak naar, echter het wegdrukken zorgt ervoor dat het steeds blijft terugkomen. Jouw innerlijke ‘ik’ wil namelijk aandacht en dat is waar het vandaan komt. Hoe harder jij het wegdrukt, des te harder het terug zal komen. Ga zitten en onderneem vooral niets. Sta je gevoel toe en voel het. De eerste paar keer is het eng, echter hoe vaker je het doet des te meer vertrouwen jouw innerlijke ‘ik’ zal krijgen in jou (klinkt vreemd) waardoor het gevoel dus zal afnemen.
Let wel; indien je een jeugd hebt gehad waarbij verwaarlozing (fysiek of emotioneel dan wel beiden) centraal heeft gestaan dan is het van belang dat je hetgeen wat je aan affectie tekort bent gekomen juist aan jezelf kunt geven. Hoe? Door bewust te worden van het feit dat alleen jij voor jezelf kunt zorgen en niemand anders dat voor jou kan doen. Door bewust dagelijks goed voor jezelf te zorgen in alle opzichten. Door niet over je emotionele grenzen heen te gaan (nee zeggen), door goed te eten, leuk te kleden, voldoende te slapen. Feitelijk dus eigenlijk alles wat je tekort bent gekomen, hetgeen wat jouw opvoeder(s) voor jou niet hebben gedaan behoor jij nu voor jezelf te doen dan wel aan jezelf te geven. Je zult op termijn merken dat jouw innerlijke ‘ik’ steeds meer op voorgrond durft te komen, want deze heeft vertrouwen in jou. Jouw overleving zal steeds minder worden, want het gevaar (leegte) zal minder worden.
Individuen die onvoldoende de adolescentiefase (pubertijd) zijn doorlopen; geef jezelf de tijd en de ruimte om dit proces (alsnog) te doorlopen. Klinkt een beetje raar als je bijvoorbeeld al 40 bent, maar zie het als een ontdekkingsreis naar jezelf en daarmee de reis naar jouw identiteit. Reflecteer ook regelmatig met anderen en toets dit met hoe jij denkt en bent om zodoende je identiteit te kunnen vormen.
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Zoom Psychologie helpt individuen die structureel een gevoel van leegte ervaren. Wij zoomen in eerste instantie vooral in op de ontstaansoorzaken van dit gevoel waarna wij voor jou inzichtelijk maken waar het dus vandaan komt. Op het moment dat je dit ziet en begrijpt start het proces van doorbreken. Je begrijpt dan namelijk hoe de lijnen lopen en daarmee de verbanden.
Wij helpen jou enerzijds bij het begrijpen en het leggen van deze verbanden, anderzijds bij het doorbreken van de patronen en helpen jou uiteindelijk om contact te maken met je innerlijke ik, je kern. Voor individuen die onvoldoende de identiteit hebben ontwikkeld helpen wij de identiteit te hervinden, want deze is er wel degelijk.